Cine sunt și ce fac profesorii valoroși ai României – Gala MERITO 2018

Peste 200 de antreprenori și șefi de companii din România au premiat şi aplaudat la scenă deschisă 11 dascăli excepționali din învățământul preuniversitar, în închiderea primei zile a Romanian Business Leaders Summit, care are loc la București în perioada 15-16 martie 2018. Este al treilea an consecutiv când Romanian Business Leaders (RBL) îi recunoaște public pe profesorii valoroşi din România, în cadrul Galei Proiectului MERITO. La evenimentul din acest an, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, liderii din business au premiat câte un profesor de limba și literatura română, matematică, biologie, limba engleză și filosofie, şi, în premieră, câte unul de muzică, educaţie tehnologică, doi profesori de chimie şi primul educator MERITO. Cei 11 dascăli vin din toate colțurile țării, de la sat și de la oraş, de la Oradea, Băişoara (județul Cluj), Gura-Roşiei (județul Alba), Miercurea Ciuc sau Curtea de Argeş până la Galaţi, Buzău, Focşani, Târgu Mureş sau Bucureşti.

Profesorii MERITO au un alt fel de a face lucrurile şi o vocaţie aparte de a se dedica elevilor lor. Sunt oameni ca Anda Culişir, care trăieşte voluntariatul, cu convingerea că e un fel de a-ţi construi libertatea; ca Doru Căstăian, cu arta lui de a “dezbăra” elevii de etichete, stereotipii  și de “prea-îndreptăţite” opinii personale; ca Iulia Sfetcu-Măndăşescu, care știe să le fie copiilor “bancă” de motivaţie şi de alin pentru dor. Sunt oameni ca Narcisa Moncea, care ne invită într-un sat transdisciplinar, cu încredinţarea că oamenii pot învăţa multe de la munți; ca Mariana Mera, care se simte părtaşă deopotrivă la reuşitele şi încă (ne)reuşitele piticilor ei sau ca Ana-Maria Rusu, care face terapie prin zâmbet şi prin culorile muzicii, cu convingerea că împreună putem fi capodopere. Sunt oameni ca Aniţa Luncan, o fascinantă călăuză în învăţarea experienţială; ca Briena Stoica, om care inspiră pasiunea pentru debate şi responsabilitatea de a fi buni şi foarte buni pentru partenerii de dialog; precum Costel Gheorghe, profesorul care a pus pe picioare un laborator de competenţe. Sunt oameni precum Margit Dénes, care îşi face elevii să trăiască matematica prin metode investigative şi prin stimularea curiozităţii, cu determinare sau ca Mihaela Nicolae, cu al său “minut de lectură” ce se dilată şi trangresează rutina.

Totodată, cu prilejul Înaltului Patronaj acordat evenimentului, Preşedintele României a transmis un mesaj, prezentat de către doamna Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educație și Cercetare, menţionând: „Pasiunea și dedicația unui cadru didactic modelează destinele generațiilor de elevi, fiind  fundamentul pe care se dezvoltă România viitoare. Pentru fiecare elev, profesorul este un ghid în drumul spre cunoaștere, un reper în parcursul propriei deveniri și un factor motivațional. De aceea, profesorii valoroși, care inspiră și construiesc prin pasiune și dedicație, merită aprecierea și recunoașterea noastră, a tuturor.

Am convingerea că, dincolo de schimbarea produsă pentru elevii lor, profesorii premiați astăzi în cadrul Galei MERITO contribuie la creșterea calității și încrederii în sistemul de învățământ românesc. Ei ne arată că pasiunea și implicarea pot crea un mediu plăcut și propice învățării, că există școli unde elevii vin fericiți la ore și pleacă mai bine pregătiți pentru provocările vieții.

Până vom reuși să redăm carierei didactice rolul și prestigiul binemeritat, proiecte precum Gala MERITO ne arată că există profesori care sunt apreciați nu doar de colectivul de elevi și părinți, ci de întreaga societate. Felicit Romanian Business Leaders pentru inițiativă și le doresc succes în construirea unei comunități MERITO, care poate deveni un important reper pentru excelența didactică și pedagogică din învățământul preuniversitar.

Le mulțumesc cadrelor didactice din comunitatea MERITO că ne demonstrează zi de zi cum poate fi România Educată.” Mesajul complet al Preşedintelui României este disponibil aici.

Informații complete despre cine sunt, ce fac și metodele de predare ale celor 31 de profesori MERITO și recomandări de profesori valoroși pentru ediția Galei MERITO din 2019, direct pe www.proiectulmerito.ro.

Meniu