Ce înseamnă astăzi să investeşti?

ERSTE Asset Management este partener tradițional al RBL Summit. În contextul temei principale a RBL Summit 2019, DESCIFRĂM TRANSFORMĂRILE din jurul nostru, am discutat cu partenerii noştri subiectul investiţiilor.

  1. Cum arată astăzi România ca destinație de investiții?

România este o ţară ce nu şi-a atins potenţialul ridicat de investiţii, atât din perspectiva poziționării geopolitice, la confluența unor sfere de influență și a unor coridoare comerciale continentale, cât mai ales, din perspectiva fructificării acasă a celei mai importante resurse nefungibile: capitalul uman. Oamenii buni, de valoare, vor face diferența și vor recupera acest diferențial, în anii ce vin.

  1. Ce înseamnă de fapt să investești?

Condiția esențială este să gândești pe termen lung. Apoi să te educi și să fii permanent la curent cu ce se întâmplă în economie și în societate, dacă vrei să administrezi singur investițiile. Alternativa confortabilă și foarte accesibilă e să delegi grija asta zilnică altora, așa cum suntem și noi, Erste Asset Management – administratori profesioniști de fonduri de investiții. Dar, repet, putem vorbi de investiție când timpul după care așteptăm rezultate începe de la 5 ani încolo.

  1. Cum putem crește influenţa iniţiativei private în educaţie?

Coalizare. Sunt foarte multe entități private și non-profit în zona educației, lucru absolut extraordinar. Credem că a venit momentul organizării, coordonării, unirii forțelor. După care, stabilirea unor obiective clare și acțiune coordonată.

  1. Care ar fi cea mai importantă sursă de creştere pentru România în următorii 10 ani?

Simplificând niște fenomene foarte complicate, credem că în situația noastră creșterea economică va reflecta maturizarea societății. Rezervorul cel mai mare de valoare, de creștere a calității vieții, va fi creat de reconstrucția comunităților – recâștigarea încrederii om cu om, la firul ierbii, în jurul unor valori comune. Probabil cel mai greu lucru de făcut pentru orice națiune, dar cel mai solid, productiv și durabil proces posibil.

  1. Care crezi că este contribuția unui eveniment precum Summitul RBL și în ce direcție ar trebui să acționeze împreună oamenii de afaceri din România?

Am devenim mai conștienți și mai înțelepți împreună. Au trecut deja 8 ani de când există RBL și credem că un mare câștig e că fiecare dintre noi a crescut ca om mai repede și mai bine direcționat înăuntrul acestei comunități.

  1. Care este motivul pentru care v-aţi alăturat şi pentru care sprijiniți proiectele RBL?

Spiritul unic al acestui grup de oameni, construit pe niște valori pe care le împărtășim. Și pentru ca efectul eforturilor fiecăruia dintre noi se multiplică, iar impactul pozitiv asupra țării în care trăim este accelerat și mai profund.

 

Meniu