Fără întoarcere

La finalul lui 2019 se vor fi împlinit 30 de ani de la Revoluție. Destul de puțin timp la scara istoriei, dar foarte mult din viața unui om.

Pentru generațiile care au clădit economia privată a României, acești 30 de ani au fost, într-un fel sau altul, un drum de Sisif – cu mici petice de autostradă, ici și colo. Un drum găurit de incertitudini, în care „asfaltul” libertății a fost așezat, la începuturi, în strat subțire pe fundații găunoase. Mai recent, drumul a fost și minat de politici publice ignorante, perverse sau neproductive – sau toate trei caracteristici deodată. Și tot recent, drumul fost inundat de viiturile toxice ale neîncrederii în binomul „democrație și piața liberă”, neîncredere cultivată cu bună știință, în cea mai mare parte a acestor trei decenii, chiar de la vârfurile puterii politice.

Noi, cei care muncim de-o viață în economia reală, plătim „utilajele” care construiesc drumul pe care merge toată România prin relieful accidentat al mileniului trei. Și le și alimentam rezervoarele pe 25, în fiecare lună.  E tot datoria noastră. Doar că acum se vede clar ca direcția e greșită, utilajele „împrumutate” pentru lucrări discrete și combustibilul subtilizat.

Se fac în curând 30 de ani din viețile noastre de oameni trăitori în libertate. Suntem în putere, încă. Pentru noi, drumul e fără întoarcere. Dar trebuie să descoperim și volanul.

 

Meniu