Romania are nevoie de 30-40 de ani sa schimbe sistemul formal de educatie

news_10254

Sub 10% dintre copiii nostri sunt motivati sa mearga la scoala, Romania ocupand ultimul loc din UE la acest capitol. Pentru a produce o schimbare fundamentala in sistemul formal de educatie, am avea nevoie de 30-40 de ani. De unde incepem si cum? Aceasta este intrebarea pe care Romanian Business Leaders Summit a pus-o pe agenda publica in deschiderea celei de-a doua zi a summit-ului, in sesiunea: „Reforma educatiei – o abordare antreprenoriala”.

“Nu exista viziune si solutii tehnice la nivelul autoritatilor. Exista oameni care stau la butoanele sistemului de educatiei de 10-15 ani, care nu au fost capabili sa produca schimbarea. De aceea schimbarea in educatie trebuie sa porneasca de jos in sus”, a declarat Cristian Hatu, membru fondator al Centrului de Evaluare si Analize Educationale si speaker la RBLSummit. Hatu a propus si pus in aplicare un program de schimbare a metodei de predare a fizicii in scoli (mai 2011-februarie 2015), cu 1.300 de profesori si 50.000 de elevi implicati la nivel national. Metoda propusa de program, pentru a preda fizica – materie pe care elevii o invata la nivel abstract, teoretic – pune accent pe investigatie si cercetare practica, motiv pentru care fizica a devenit materia preferata printre elevii cooptati in program.

O alta initiativa care propune o schimbare in educatia formala vine de la Universitatea de Vest din Timisoara, care a dezvoltat programul EDU4Life, dedicat dezvoltarii abilitatilor studentilor pentru piata muncii. Programul extracuricular a cooptat 32 de companii si 500 de studenti in primul an de functionare si are potentialul de a fi scalat la nivel national, potrivit lui Ovidiu Megan, Decan al Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor (FEAA).

Sesiunea plenara i-a mai avut ca invitati pe Anja de Bakker (Team Academy International) si Traian Bruma (Universitatea Alternativa) si a fost moderata de Ionut Soleanicov (Teach for Romania).

All rights reserved ©RBLS 2017. Site realizat de IN MOTION MEDIA

Log in with your credentials

Forgot your details?